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February 10, 2014 

Honotable:LelandY. Yee 
Room4072; State Capitol 

PHYSICAL l)-IERAJ?tr SCOPE.OF PRACTICE .. #132;7942 

.DearSenatorYee:. 

QUESTION 

Does the. PhyskaLTherapy Pl:actke Act authorize a physica,:l therapi~t tci perform 
jointmanipulation,. which, for purposes ofth,is, opinion, is defined as moVing ajoiht out of its 
normal ra11ge ofntotion and int() the para,phy$ioJQgjcal range ofmotion? 

OPINION 

The Physical Therapy Practice Act does· nqr Auth()ri:ze a phy~>ital therapist: to 
perform joint manipulation, which~. fot purposes of this opinion, is defined as moving a joint 
out ofits normal range of~dtion andinto rh¢ paraphysiological range ofmotion. 

ANALYSIS 

l. Background 

The Physical Therapy Practice Act (Bus. &; Prof. ,Code, div. 2, ch, 5.7 (§ 2600 et 

seq.)i hereafter the act)1 provides for the licensure and practice ofphysical therapists by the 
Physical Therapy Board of California (the board) ~nd makes it unlawful, with certain 
exceptiops, for a person \vho is not Ut;ensed .as a phys~c;;tl ther<tpist to ptai:tice or offer to 
J>ractice physical therapy, as defined; for tomperisarion, or to.holdhirnself or herself out as a 

1 All further section .references are to. the B1,1siness ap.d Profession~ C¢dei urdess. 
otherwise indicated. 
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physical therapist.(§ 2630.) Section 2620 of the act defines the scope of practice for physical 
therapists as follows: 

"2620. (a) Physical therapy means the art and science of physical or 
corrective rehabilitation or of physical or corrective treatment of any bodily or 
mental condition of any person by the use of the physical, chemical, and other 
properties of heat, light, water, electricity, sound, massage, and active, passive, and 
resistive exercise, and shall include physical therapy evaluation, treatment 
planning, instruction and consultative services. The practice of physical 
therapy includes the promotion and maintenance ofphysical fitness to enhance 
the bodily movement related health and wellness of individuals through the use 
of physical therapy interventions. The use of roentgen rays and radioactive 
materials, for diagnostic and therapeutic purposes, and the use ofelectricity for 
surgical purposes, including cauterization, .are not authorized under the term 
"physical therapy" as used in this chapter, and a license issued pursuant to this 
chapter does not authorize the diagnosis· ofdisease. 

"(b) Nothing in this section shall be construed to restrict or prohibit other 
healing arts practitioners licensed or registered under this division from 
practice within the scope of their license or registration." (Emphasis added.) 

In sum, the act authorizes physical therapists to perform therapy treatments only 
through the use of "the physical, chemical, and other properties of heat, light, water, 
electricity, sound, massage, and active, passive, and resistive exercise." 

You have asked whether the scope of practice set forth in the act authorizes a 
physical therapist to perform joint manipulation. For purposes of this opinion, you have 
defined "joint manipulation" as moving a joint out ofits normal range ofmotion and into the 
paraphysiological range of motion. "Paraphysiological space" means "the distance a joint can 
be moved beyond the passive end range (elastic barrier) without causing the tissue to rupture" 
or "the last of three barriers to end joint movement, distinguished by the audible popping 
sound that occurs as a gap is created in the joint."

2 
Accordingly, joint manipulation, for 

purposes of this opinion, is a technique used to move a joint out of its normal range ofmotion 
by exerting enough force to create a gap in the joint. 

2. Plain language 

As stated above, the act authorizes physical therapists to perform therapy 
treatments only through the use of"the physical, chemical, and other properties ofheat,light, 
water, electricity, sound, massage, and active, passive, and resistive exercise."(§ 2620.) When 
the language of a statute is clear, its plain meaning should be followed. (Draeger v. Friedman, 
Sloan & Ross (1991) 54 Cal.3d 26, 38.) Thus, in order for joint manipulation to be an 

2 
See definition of"paraphysiologic space" at <http://medical-dictionaxy. the&eedictionaxy 

.com/paraphysiologic+space> (last accessed Nov. 7, 2013). 
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authorized physical therapy practice pursuant to section 2620 it must constitute a treatment 
therapy that involves the use of "the physical, chemical, and other properties of heat, light, 
water, electricity, sound, massage, and active, passive, and resistive exercise" in order for section 
2620 to authorize physical therapists to perform the maneuver.(§ 2620; emphasis added.) It 
is our view that, of the treatment therapies authorized by section 2620, massage and active, 
passive, and resistive exercise are the only therapies into which joint manipulation may fall. 
Because the act does not define the terms "massage" and "active, passive, and resistive 
exercise," we must rely on the usual, ordinary, and common~sense meaning of those terms. 
(People v. Mejia (2012) 211 Cal.App.4th 586, 611.) 

Examining the meaning of"massage" first, that term is defined as "the action of 
rubbing or pressing someone's body in a way that helps muscles to relax or reduces pain in 
muscles and joints" and the "manipulation of tissues (as by rubbing, kneading, or tapping) 
with the hand or an instrument for therapeutic purposes."3 Therefore, the ordinary meaning 
of massage includes the manipulation of tissues to reduce pain in joints. We have no 
information that would allow us to determine ifperforming joint manipulation would reduce 
pain in a joint. Nonetheless, because the definition of massage includes more gentle actions, 
such as rubbing, kneading, and tapping, rather than more forceful actions such as thrusting, it 
is unlikely that the ordinary meaning of "massage" includes joint manipulation, which 
requires exerting enough force to create a gap in the joint. Therefore, we conclude that joint 
manipulation does not constitute massage for purposes ofsection 2620. 

Turning to the meaning of"active, passive, and resistive exercise," we must look to 
the definition of each individual type of exercise listed. "Active exercise" means a "type of 
bodily movement performed by voluntary contraction and relaxation of muscles.'A "Passive 
exercise" means a "therapeutic exercise technique used to move a patient's joints through a 
range of motion without any effort on the part of the patient." "It is accomplished by a 
therapist, an assistant, or the use of a machine."5 "Resistive exercise" means "[e]xercise in 
which a muscle contraction is opposed by force" "'ith an objective to "increase muscular 
strength or endurance."6 According to these definitions, joint manipulation is most akin to 
passive exercise, which involves a therapist moving a patient's joint through a range of motion. 
However, "range of motion" means "[mJovement of a joint through its available range of 
motion."7 Consequently, because joint manipulation involves moving a joint outside of its 
normal range of motion, joint manipulation would not constitute passive or any other kind of 

exercise under the ordinary meaning ofthose terms. 

3 See definition of "massage" at <http://www.merriam~webster.com/dictionary/ 
massage> (last accessed Nov. 7, 2013). 

4 Taber's Cyclopedic Medical Dictionary (20th ed. 2001) p. 754. 
5 Id. at p. 755. 
6 

Ibid. 
7 Ibid. (Emphasis added.) 

www.merriam~webster.com/dictionary
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Therefore, we conclude that the plain language ofsection 2620 does not authorize 
a physical therapist to perform joint manipulation. 

3. Attorney General opinions 

Relevant to our analysis are two Attorney General opinions rendered in 1962 and 
8 . 

1976. In 39 Ops.Cal.Atty.Gen. 169 (1962), the Attorney General concluded that the 
"massage" authorized under section 2620 does not include manipulating the spine because 
there is a substantial difference between massaging the muscles surrounding the spine and 
actually manipulating and adjusting the various bones that make up the spine. Subsequently, 
in 59 Ops.Cal.Atty.Gen. 7, 13 (1976), the Attorney General concluded that "a physical 
therapist may not directly manipulate or adjust the spine or other bone." In reaching this 
conclusion, the Attorney General provided that "'[a]djustment' is not a term used in physical 
therapy. It is a chiropractic word defined in Schmidt's Attorney's Dictionary of Medicine ... 
as follows: 'In chiropractic practice, a manipulation intended to replace a displaced vertebra, 
or one assumed to be displaced and the cause of symptoms.' It is defined in Dorland's 
Medical Dictionary ... as '... a chiropractic word for replacement of an alleged subluxed 
vertebrae for the purpose of relieving pressure on a spinal nerve.' Blakiston's New Gould 
Medical Dictionary ... defines adjustment as a chiropractic treatment aimed at reduction of 
subluxed vertebrae. We do not believe that adjustment as thus defined, is within the scope of 
activity permitted a physical therapist under section 2620." (Ibid.) 

Although the 1962 and 1976 Attorney General opinions do not analyze joint 
manipulation as defined in this opinion, they do reach a similar conclusion that physical 
therapists are not authorized to perform manipulations that adjust the spine or other bones.

9 

To that end, we believe these Attorney General opinions support our plain language 
interpretation of section 2620, which is significant because opinions of the Attorney General 
directly affect the public and are influential to a court, as explained below. 

Attorney General opinions directly affect the public because "[i]ndividuals affected 
by an Attorney General opinion must regard the authoritative opinion of the highest law 
enforcement officer of the state as having a definitive impact on their obligations under the 
subject laws." (Natkin v. California Unemployment Insurance Appeals Board (2013) 219 
Cal.App.4th 997, 1006; internal citations omitted.) "In other words, when the office of the 
Attorney Genera! promulgates an official opinion, it must assume that it will be relied upon 
by affected members of the public." (Id. at pp. 1006~1007.) Furthermore, an Attorney 
General opinion "is not a m:ere advisory opinion, but a statement which, although not 

8 Hereafter the 1962 and 1976 Attorney General opinions. 
9 The 1962 and 1976 Attorney General opinions focus on spinal manipulation, rather 

than joint manipulation, as the practice of the chiropractor; however, we think their provisions 
may be extended to joint manipulation because the scope of practice for chiropractors includes 
the ability to "manipulate and adjust the spinal column and other joints." (Cal. Code Regs., tit.l6, 

§ 301.) 
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binding on the judiciary, must be regarded as having a quasi judicial character and [isJentitled 
to great respect, and given great weight by the courts." (Id. at p. 1006; internal citations 
omitted; brackets in original.) Moreover, when an Attorney General opinion interprets a 
statutory provision, "[i]t must be presumed that the aforesaid interpretation has come to the 
attention of the Legislature, and if it were contrary to the legislative intent that some 
corrective measure would have been adopted in the course of the many enactments on the 
subject in the meantime." (Meyer v. Bd. ofTrustees of San Dieguito Union High School Dist. ofSan 
Diego County (1961) 195 Cal.App.2d 420, 432.) Additionally, a significant lapse of time since 
the Attorney General's interpretation of a particular statute "supports the inference that if it 
were contrary to legislative intent, some corrective measure would have been adopted" by the 
Legislature. (People v. Union Oil Co. (1969) 268 Cal.App.2d 566, 571 [placing significance on 
the fact that a section of the School Code had been reenacted twice in 10 years since the 
Attorney General issued an opinion interpreting the statutory provision).) 

Here, not only has a significant lapse of time occurred since the Attorney General 
issued the 1962 and 1976 opinions described above, but the Legislature has amended or 
attempted to amend section 2620 several times, and even completely recast and revised the 
act, without amending the physical therapist's scope of practice to negate those Attorney 
General opinions.

10 
The fact that the Legislature has not acted to negate the Attorney 

General's construction of the language in section 2620 evidences that that construction is 
consistent with the legislative intent of section 2620 and should be given great weight by the 
courts. It is also significant to our question because that construction supports our conclusion 
that the plain language of section 2620 does not authorize physical therapists to performjoint 

manipulation. 

4. 	 Administrative agency opinion 

Also relevant to our analysis is Legal Opinion No. 80,18 Quly 22, 1980) issued by 
the chief counsd for the Department of Consumer Affairs (DCA) to the Board of 
Chiropractic Examiners which addresses the question of whether physical therapists may 
engage in spinal manipulation (hereafter DCA opinion). The DCA opinion is relevant 
because the board is under the jurisdiction of the DCA (§ 101), and a court must defer to an 
administrative agency's interpretation of a statute or regulation involving its area ofexpertise 
unless the challenged construction contradicts the clear language and purpose of the 
interpreted provision. (Hoitt v. Department ofRehabilitation (2012) 207 Cal.App.4th 513, 526.) 

10 See, e.g., Senate Bill No. 1485 (2003-2004 Reg. Sess.), Senate Bill No. 77 
(2003,2004 Reg. Sess.), Assembly Bill No. 1444 (2007-2008 Reg. Sess.), and Senate Bill No. 198 

(2013,2014 Reg. Sess.). 

http:opinions.10
http:Cal.App.2d
http:Cal.App.2d
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In answering the question regarding spinal manipulation, the DCA opinion, at page 1, 
differentiates between mobili:z:ation and manipulation by explaining, in pertinent part, that: 

"Mobilization ofthe spine and other joints through the use of rotation and 
other physical pressure constitutes in our opinion the use ofphysical properties 
including passive exercise for the treatment of physical conditions and is 
specifically authorized in the physical therapist's scope of practice which is set 
forth in Section 2620 of the Business and Professions Code. Therefore, we do 
not believe that a physical therapist is practicing beyond his or her legal scope 
ofpractice by utilizing such technique." 

However, in the DCA opinion, supra, at page 1, the chief counsel acknowledges the 
1962 and 1976 Attorney General opinions described above and opines that " ... the 
performance of joint mobilization by a physical therapist is not the adjustment and 
manipulation of hard tissues as a chiropractic technique. Joint mobilization performed by 
physical therapists is not done for the purpose of treating or preventing diseases or for 
maintaining the structural and functional integrity of the nervous system and is thus not the 
practice of the chiropractic." ­

In sum, the DCA opinion provides that physical therapists may perform joint 
mobilization, which involves the use ofphysical properties including passive exercise to move 
joints. However, that opinion does not conclude that the use of physical properties may also 
include something beyond passive exercise such as thrusting a joint out of its normal range of 
motion. It is likely that there is some limit to a physical therapist's use ofphysical properties 
because the DCA opinion, supra, at page 1, also provides that "the performance of joint 
mobilization by a physical therapist is not the adjustment and manipulation of hard tissues." 
It is not dear from these descriptions of mobilization versus manipulation if joint 
manipulation, as defined in this opinion, by a physical therapist would constitute permissible 
mobilization or impermissible manipulation according to the DCA opinion. Therefore, even 
though the DCA opinion does not conclude whether the scope ofpractice ofphysical therapy 
includes joint manipulation as described in this opinion, we think that it does not contradict 
our interpretation ofsection 2620. 

Although we have determined that the plain language of section 2620 does not 
authorize joint manipulation, we are cognizant that, "[w]bile the ultimate interpretation ofa 
statute. is an exercise of judicial power, when an administrative agency is charged with 
enforcing a particular statute, its interpretation ofthe statute will be accorded great respect by 
the courts and will be followed ifnot clearly erroneous." (Goldman v. California Franchise Tax Bd. 
(2012) 202 Cal.App.4th 1193, 1205; internal citations omitted; emphasis added.) Moreover, 
the standard of care against which the acts of a medical practitioner are to be measured is a 
matter peculiarly within the knowledge of experts, unless the conduct required by the 
particular circumstances is within the common knowledge oflaymen. _(Selden v. Dinner (1993) 
17 Cal.App.4th 166, 174.) Accordingly, although the board has yet to issue any official 
guidance or regulations regarding joint manipulation, because the board possesses medical 
expertise relevant to the scope of practice of a physical therapist, any such guidance or 
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regulations would be viewed very favorably by a court and followed unless clearly erroneous. 

Ultimately, our plain language interpretation of section 2620 is based on our laypersons' 
understanding of medical terminology, which is more limited than the board's 

expert knowledge of physical therapy terminology. Additionally, "[c]ustom is often very 
important ... in assisting courts to interpret statutes properly" as long as the custom does not 

overcome the positive provisions of a statute. (American Nat. Bank of San Francisco v. A.G. 
Sommerville, Inc. (1923) 191 Cal. 364, 371.) Here, there may be a custom ofphysical therapists 
performing joint manipulation in California; you have informed us that some physical 

therapists in California are currently performing such a maneuver and that the national 

accrediting commission for physical therapy includes joint manipulation thrust techniques in 
its evaluation criteria.

11 
Therefore, we do not opine as to whether a court would uphold an 

alternative interpretation of section 2620 by the board, which possesses the most relevant 

expertise regarding physical therapy terminology. 

4. Conclusion 

Based on a plain language interpretation of Business and Professions Code section 

2620 and the 1962 and 1976 opinions of the Attorney General, it is our opinion that the 

Physical Therapy Practice Act does not authorize a physical therapist to perform joint 
manipulation, which, for purposes of this opinion, is defined as moving a joint out of its 

normal range of motion and into the paraphysiological range ofmotion. 

Very truly yours, 

Diane F. Boyer~Vine 
Legislative Counsel 

£i~ 
By 
Joanna E. Varner 
Deputy Legislative Counsel 

JEV:sjk 

11 Commission on Accreditation in Physical Therapy Education: Evaluative Criteria 
PT Programs (last updated: 1/7/14), p. 33 {available at <http:/ /www.capteonline.org/ 
uploadedFiles/CAPTEorg/ About_CAPTE/Resources/ Accreditation_Handbook/Evaluative 

Criteria_PT.pdf> [last accessed Feb. 4, 2014]). 

http:www.capteonline.org
http:criteria.11
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